Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Δήμος Βόλβης

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Δήμος Βόλβης

Αρ. Πρωτ. 23294/22.09.2011

Προς Υπουργούς:

- Εσωτερικών

- Υποδομών, Μεταφορών  & Δικτύων

- Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

- Οικονομικών

- Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

 

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται ο Δήμος Βόλβης του Νομού Θεσσαλονίκης μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις βροχοπτώσεις, που σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή. Πλημμυρισμένα σπίτια, καταστήματα, πλημμυρισμένες γεωργικές εκτάσεις, πτώσεις δέντρων, διακοπή ηλεκτροδότησης, φωτιές από κεραυνούς, κλείσιμο της Εγνατίας Οδού και του παλαιού οδικού δικτύου συνθέτουν το σκηνικό της βιβλικής καταστροφής.

Η περιοχή, που είχε δεχθεί μεγάλο πλήγμα από τις βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες του 2006, ξαναζεί στιγμές απόγνωσης και καταστροφής. Τα αντιπλημμυρικά έργα που είχαν γίνει υποχώρησαν μπροστά στη δυνατή βροχόπτωση με αποτέλεσμα για άλλη μία φορά να διακοπεί η κυκλοφορία, να καταστραφούν περιουσίες, οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές.

Από τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες επλήγησαν κυρίως η Απολλωνία, ο Μελισσουργός, η Ρεντίνα και το Μόδι. Στα Μακεδονικά Τέμπη ο ιερός ναός της Αγίας Μαρίνας βυθίστηκε στα νερά, στην παραλία των Βρασνών σημειώθηκαν πλημμύρες στις εκβολές του Ρήχιου ποταμού, που φούσκωσε από τη βροχόπτωση, ενώ κόπηκε η κυκλοφορία και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Η κατάσταση στην Εγνατία Οδό, που είναι ένα σύγχρονο έργο υποδομής, ήταν τραγική, καθώς έσπασε προστατευτικό στηθαίο και πλημμύρισε ο δρόμος από νερά και φερτά υλικά με αποτέλεσμα να  διακοπεί η κυκλοφορία για πολλές ώρες και εκατοντάδες αυτοκίνητα να εγκλωβιστούν στον οδικό άξονα.

Οι καταστροφές είναι τόσο εκτεταμένες, που ο Δήμος Βόλβης ήδη υπέβαλλε αίτημα για να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ η ανησυχία των κατοίκων είναι μεγάλη, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων αναμένεται συνέχεια των ισχυρών βροχοπτώσεων και των έντονων καιρικών φαινομένων.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν άμεσα τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές  που έχουν δημιουργηθεί από τις πρόσφατες πλημμύρες σε σπίτια, καταστήματα, και γεωργικές εκτάσεις στον Δήμο Βόλβης;

- Σε ενέργειες προβλέπεται να προχωρήσει το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι περιβαλλοντικές ζημιές που έχουν σημειωθεί στις εν λόγω περιοχές, που έχουν πληγεί από καταστροφικές πλημμύρες και πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις πιθανές οικολογικές καταστροφές;

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να αποκατασταθούν και να ενισχυθούν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα στον Δήμο Βόλβης;